Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Advokátka EU rozhodla: Zákaz nošení šátku je diskriminace

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Lucemburk - Francouzka Asma Bougnaouiová se při kontaktu se zákazníky odmítla vzdát nošení muslimského šátku. Kvůli tomu ji její zaměstnavatel propustil. Podle generální advokátky Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonové se žena stala obětí přímé diskriminace.

Sharpstonová to uvedla v dnes zveřejněném stanovisku. Soudní dvůr Evropské unie, který bude nyní o věci rozhodovat, tímto názorem ale není vázán.

Bougnaouiová pracovala od roku 2008 jako designová inženýrka u IT společnosti Micropole SA, která požadovala, aby při kontaktu se zákazníky nenosila muslimský šátek, neboť si na to jeden z klientů stěžoval. Bougnaouiová to odmítla a byla propuštěna. Podle firmy totiž její odmítnutí vzdát se muslimského šátku neumožňovalo, aby dále vykonávala svou práci.

Francouzka, která se cítila být obětí náboženské diskriminace, se obrátila na soudy. Francouzský nejvyšší soud, který věc nyní řeší, se dotázal Soudního dvora Evropské unie, zda zákaz nošení muslimského šátku nemůže být v tomto případě považován za "podstatný a určující profesní požadavek", na který by se tak nevztahovaly antidiskriminační zákony.

Takový názor ale generální advokátka Sharpstonová striktně odmítla, když došla k závěru, že propuštění Bougnaouiové bylo projevem přímé diskriminace z důvodu jejího náboženského vyznání nebo víry.

Témata:  muslimové EU právníci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy