Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři varují: Dítě se topí rychle a tiše, jen za posledních 10 let utonulo téměř sto dětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Odborníci varují, že riziko utopení stoupá o prázdninách, kdy jsou děti často bez dozoru. Jen za posledních deset let se v Česku utopilo 91 dětí do 14 let věku, spolu s dospívajícími do 19 let je to 166 obětí.

Mezi utonulými v letech 2005 až 2015 jsou i dvě děti, kterým nebyl ještě ani rok, a 45 dětí do čtyř let věku. Podle obecně prospěšné společnosti Dětství bez úrazů každé druhé utonutí, kdy dítě zůstává pod vodou delší dobu a ztratí vědomí, končí jeho smrtí.

Malé děti nemají rodiče nechávat u vody bez dozoru, měli by věnovat dohledu všechnu pozornost. Čtení či telefonování bez trvalého pohledu na vodu se nemusí vyplatit. Děti při problémech ve vodě mnohdy ani nevolají o pomoc. Mohou se topit i při břehu v blízkosti jiných lidí, kteří si jejich zmizení ani nevšimnou.

"Nejčastěji se děti topí, když pozornost dospělých poleví - 60 procent dětí do pěti let bylo ve vodě samo, když se topilo," upozornila docentka Veronika Benešová z centra úrazové prevence Fakultní nemocnice Motol.

Zdroj: YouTube

Malé dítě se může utopit i v deseti centimetrech vody. Bezvědomí nastává zhruba za dvě minuty, nevratné poškození mozku po čtyřech až šesti minutách. Malé dítě se topí překvapivě tiše a rychle. Když se dostane pod vodu, automaticky se nadechne, aby zakřičelo.

Odborníci doporučují jako prevenci utonutí dětí naučit je plavat už v útlém věku, naučit je také vydechovat do vody a umět zadržet dech. Neplavci by vždy měli být vybaveni plovacímu pomůckami - kruhy, křidélky či vestou. Na loďku, člun nebo raft mohou děti jen s plovací vestou, ještě lépe také s helmou, a vždy jen s dospělým.

Témata:  utonutí koupaliště Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy