reklama

Podle televize n-tv Merkelová pozvala Mayovou ve středu večer při telefonátu z kyrgyzské metropole Biškeku, kde je kancléřka na pracovní cestě. Merkelová v rozhovoru s premiérkou vyjádřila přesvědčení, že německá a britská vláda musejí úzce spolupracovat.

"Těším se na spolupráci v Theresou Mayovou," citovala Merkelovou n-tv. O možném termínu schůzky obou vrcholných političek televize neinformovala. "Svět má dost problémů, kvůli nimž je třeba posilovat spolupráci v zahraniční politice, což jsme také společně s Británií vždy dělali," uvedla dále kancléřka.

Merkelová nijak nekomentovala fakt, že se ministrem zahraničí ve vládě Mayové stal Boris Johnson, který patřil k hlavním zastáncům odchodu Británie z Evropské unie. Německá kancléřka dlouhodobě naléhala na Brity, aby ve svazku s EU zůstali.

Jmenování Johnsona do čela britské diplomacie francouzského ministra zahraničí Jeana-Marka Ayraulta neznepokojuje. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1 řekl, že potřebuje "spolehlivého, důvěryhodného a srozumitelného partnera".

To, že mu Mayová svěřila ve vznikající vládě ministerstvo zahraničí, podle Ayraulta "odhaluje, v jaké politické krizi se Británie" po referendu ocitla. Teď jde o to "nezůstat u toho, je třeba zajistit to nejlepší k tomu, aby se odchod Velké Británie z Evropské unie odehrál za dobrých podmínek", dodal Ayrault.

Johnson nebude mít na starosti vyjednávání s EU, protože ministrem pro brexit Mayová jmenovala Davida Davise. K tomuto poslanci a bývalému stínovému ministrovi vnitra Ayrault prohlásil, že "ho nezná".

Johnson před červnovým referendem prohlásil, že EU navazuje na Adolfa Hitlera a Napoleona a že snaží se vytvořit superstát. Německo podle něj zneužilo svou moc k "převzetí" italské ekonomiky a "zničení" Řecka.