Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce sjednotit azylovou politiku. Znamená to více uprchlíků pro Česko?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Evropská komise navrhla sjednotit azylovou politiku členských zemí. Současný proces je nejednotný a uprchlíci míří do nejštědřejších zemí, návrh reformy si klade za cíl sjednotit a zjednodušit celý proces. Díky tomu by se mělo udělování azylu výrazně zrychlit a také by se mělo zlepšit začlenění uprchlíků do společnosti. Zároveň by podle nové politiky mělo být snazší oddělit ty, kteří mají na azyl nárok od těch, kteří o ochranu v Unii žádat nemohou.

I když v letošním roce počet uprchlíků mířících do Evropy klesl, množství běženců je nutné aktivně řešit. Evropská komise se proto rozhodla pro vytvoření nového společného schématu, které celý proces zjednoduší a zrychlí.

"Evropská unie potřebuje systém, založený na společných pravidlech, solidaritě a spravedlivém dělení povinností. Navrhovaná reforma zajistí, že osoby s potřebou mezinárodní ochrany ji dostanou rychle, ale také ti, kteří nemají právo na ochranu EU mohou být okamžitě navráceni," uvedl k návrhu místopředseda Junckerovy Evropské komise Frans Timmermans.

Základem je sjednotit postupy udělování azylu ve všech členských zemích a tím zabránit aktuální situaci, kdy uprchlíci směřují do nejštědřejších zemí. Tím by se výrazně měl snížit ilegální přesun uprchlíků přes země EU do jejich cílové země.

Celý postup přijímání uprchlíků do jednotlivých zemí by se měl výrazně urychlit. V dnešní době může vyřízení žádosti o azyl zabrat i několik let, po reformě by se měl proces zkrátit na maximálně půl roku. Ještě rychleji by mělo probíhat zamítání žádostí, které nesplňují podmínky pro poskytnutí azylu v EU.

Návrh se nezabývá pouze přijímáním a odmítáním žadatelů o azyl, ale také integrací uprchlíků do společnosti. Uprchlíci by měli mít rychleji možnost získat práci. Změny by se týkaly i sociální podpory. Reforma má navíc přinést vážnější postihy při porušování zákonů, nespolupráci a neochotě při integraci.

Návrh ještě čeká dlouhá cesta, musí ho schválit europoslanci a hlavně členské země. Reforma už sklidila kritiku některých agentur a politiků. Hnutí Amnesty International označilo reformy za cynický pokus o zesílení hradeb Evropy.

"Co komise skutečně zamýšlí těmito návrhy je to, že umístí několik urpchlíků, aby jich mohla více odmítnout," uvedla ředitelka evropské kanceláře Amnesty International Iverna McGowan.

Témata:  Evropská komise (EK) uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy