Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry se vydal do Ruska. Hlavní téma v Moskvě bude další postup v Sýrii

Vladimir Putin dokonce úsměvně jedná s Kerrym
Vladimir Putin dokonce úsměvně jedná s Kerrym
Foto: kremlin.ru

Moskva – Do Moskvy dnes večer přiletěl šéf americké diplomacie John Kerry. S prezidentem Vladimirem Putinem by měl jednat o situaci na Ukrajině a v Sýrii i o dvoustranných vztazích.

Kerry v ruské metropoli přistál podvečer, v Kremlu na něj čeká ruský prezident Vladimir Putin, Ten si dle podle amerických médií vyslechl řadu iniciativ Washingtonu ohledně dalšího postupu v syrské krizi. Schůzky se má zúčastnit také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, se kterým bude Kerry jednat i v pátek.

Střety v Sýrii pokračují navzdory několika vyhlášeným příměřím a Moskva a Washington se stále rozcházejí v názoru na to, jak postupovat dál. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová dnes podle agentury RIA Novosti prohlásila, že s postupem spolupráce ruských a amerických ozbrojených sil v Sýrii není Moskva spokojená.

Spokojený ovšem není ani Washington: má Rusům zejména za zlé, že útočí na syrské protivládní povstalce, které USA podporují. USA se podle médií stále snaží Moskvu přesvědčit, aby přiměla syrského prezidenta Bašára Asada k zastavení útoků na umírněné povstalce, k ukončení náletů na civilní oblasti a k umožnění dodávek humanitární pomoci obklíčeným místům. Američané také nabízejí výraznější vojenskou spolupráci v boji proti Islámskému státu a dalším radikálním skupinám.

Témata:  John Kerry Vladimír Putin Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy