Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry se sešel s Putinem. Řešení syrského konfliktu nemůže trvat věčně, řekl

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Šéf americké diplomacie John Kerry ve čtvrtek v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prohlásil, že bez jasných a brzkých kroků nemohou diplomatické snahy o řešení syrského konfliktu pokračovat věčně.

Vedle syrské krize jednali státníci i o Ukrajině či o budoucnosti vzájemných vztahů obou zemí, jejichž pohled na oba zmíněné konflikty se značně liší. Diskuze s Vladimirem Putinem byla "velmi upřímná a podstatná", uvedl Kerry dnes před setkáním s šéfem ruské diplomacie Sergejev Lavrovem.

Obě země nejsou s postupem spolupráce svých ozbrojených sil v Sýrii spokojeny. Washington má Rusům zejména za zlé, že útočí na syrské protivládní povstalce, které USA podporují.

Krvavé střety v Sýrii pokračují navzdory několika vyhlášeným příměřím a Moskva a Washington se stále rozcházejí v názoru na to, jak postupovat dál. Kerry před cestou do Ruska poznamenal, že se chce s Putinem setkat, "aby viděl, zda lze nějakým způsobem významně pokročit".

Zdroj: YouTube

Jak dnes oznámil Kreml, Kerry s Putinem přímo nediskutovali o vojenské spolupráci mezi Moskvou a Washingtonem v Sýrii. "Stále zůstává otevřených spousta otázek v souvislosti se skutečnou spoluprací při operacích v Sýrii," uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle médií se Washington stále snaží Moskvu přesvědčit, aby přiměla syrského prezidenta Bašára Asada k zastavení útoků na umírněné povstalce, k ukončení náletů na civilní oblasti a k umožnění dodávek humanitární pomoci obklíčeným místům. Na druhé straně Američané nabízejí výraznější vojenskou spolupráci v boji proti Islámskému státu a dalším radikálním skupinám.

Témata:  John Kerry Vladimír Putin Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy