Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Mali se stupňují, hrozí zrušení mírové dohody

Mali
Mali
Foto: Reprofoto Vimeo

Bamako - Pouliční protesty v Mali a jejich tvrdé potlačování místními úřady v posledních dnech naznačují, že hrozí ztroskotání mírové dohody mezi vládou a separatisty.

Podle agentury Reuters tak vzniká riziko, že země opět zabředne do chaosu, kterého v minulosti využili džihádisté k dobývání území v Mali. V mezinárodní mírové misi v této západoafrické zemi slouží i čeští vojáci.

Maliští vojáci ve čtvrtek zastřelili čtyři účastníky protivládní demonstrace ve městě Gao a dalších asi 30 zranili. Lidé poté vyšli do ulic také ve městech Bamako a Timbuktu. "Odmítáme zabíjení v Gao. Co je moc, to je moc!" stálo podle agentury AFP na některých transparentech účastníků několikakilometrového průvodu v hlavním městě Bamako.

"V tuto chvíli není s uplatňováním mírové dohody nikdo spokojen. Znepřátelené strany sice podepsaly smlouvu, ale každá má své představy o jejím naplňování," řekl agentuře Reuters šéf mírové mise OSN v Mali. Vzbouřenecké skupiny především odmítají dočasné správní orgány, které v jednotlivých oblastech dosazuje vláda a které mají velké pravomoci.

Témata:  Mali

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy