Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč turecký vojenský převrat neměl šanci? Přečtěte si důvody jeho selhání

Turečtí vojáci obsadili Taksimovo náměstí v Istanbulu (16.7.2016).
Turečtí vojáci obsadili Taksimovo náměstí v Istanbulu (16.7.2016).
Foto: ČTK/Profimedia

Ankara – Turecko v noci z pátku na sobotu prodělalo pokus o vojenský převrat. Navzdory zmatku, který nejdříve zavládl, se ale vládním jednotkám nakonec podařilo situaci dostat pod kontrolu. Zpravodajský server Al-Monitor se pokusil nastínit, jaké faktory k selhání puče vedly.

Klíčová role generála Dundara

Klíčovou roli v noci z 15. na 16. července podle serveru sehrál generál Umit Dundar, který velí armádě v Istanbulu. Ten zavolal prezidentovi Recepu Tayipovi Erdoganovi, který v té době trávil dovolenou u Středozemního moře, aby o situaci informoval, a přesvědčil ho, aby se vrátil do Istanbulu.

Prezident se tak místo do Ankary, hlavního města, které by jinak bylo logickou první volbou, vydal do Istanbulu, kde mu loajální jednotky zajistily bezpečnost. Sám zde měl navíc lepší pozici i kvůli faktu, že zde v letech 1994-1998 působil jako starosta. Erdogan tak včas opustil hotel, který jednotky pučistů prohledaly jen hodinu poté.

Osobnost Dundara podle serveru také sehrála svou roli. Během tiskové konference, která byla živě vysílána v televizi, vystupoval sebevědomě a s klidem prohlásil puč za nelegitimní. Oznámil také, že vojenský převrat pocházel z kruhů mimo vedení turecké armády.

Zmatení vojáci a odpor místních

Proti vojenskému povstání působil také fakt, že většina z vojáků, kteří se objevili v ulicích, byli branci, kteří tam byli poslání pod záminkou cvičení příprav na teroristické činy. Když se proto tyto skupinky setkaly s odporem místních a policie, byly zmateny a rychle nad situací ztratily kontrolu.

Zorganizovat a rozšířit nespokojenost místních pomohly hlavní televizní stanice, které vysílaly reportáže a informace proti pučistům. Vláda tak získala silnou psychologickou výhodu.

Jak server připomíná, televize přenášely také snahy místních a policie o zastavení a uklidnění vojáků na klíčových místech, které zahrnovaly například Bosporský most nebo Atatürkovo letiště v Istanbulu.

Zoufalý pokus o převrat?

Pokus o vojenský převrat nepodpořily opoziční politické strany, což jej v očích lidí dále delegitimizovalo. Podporu mu nevyjádřilo ani vedení pozemních sil, které má podle serveru v rámci turecké armády největší váhu.

„Pučisté neměli řádné vedení a nemohli své kroky koordinovat; neměli centrum operací. Junta, která se dle všeho soustředila v okolí Ankary a Istanbulu, nemohla těžit z momentu překvapení, kterého docílila mezi 10. hodinou večerní a půlnocí, což vytvořilo dojem, že pokus o převrat byl narychlo slepeným kamikaze útokem," dodává server.

Témata:  Turecko Turecká armáda vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy