reklama

Krize v Bangladéši

Podle Danczuka se Velká Británie není schopná soustředit na více krizí zároveň. Její pozornost je tak plně věnována občanské válce v Sýrii, a to „na úkor šířící se migrační krizi a rozšiřování islámského extremismu v Evropě".

„Ale téměř 5 tisíc mil daleko v Bangladéši, zemi, která má sedmkrát více obyvatel než Sýrie, hrozí výbuch politického soudku se střelným prachem, který by vyústil v krvavé násilnosti," varuje Danczuka.

Upozorňuje, že „demokracie v Bangládeši je mrtvá"; ve volební den v roce 2014 bylo zabilo 21 lidí a volební účast byla pouze 22 %. „Od voleb se politické zastrašování, zmizení a kultura strachu staly běžným jevem," upozorňuje.

Hrozí občanská válka a masová migrace

Dochází zde také k teroristickým útokům ze strany Islámského státu a al-Kajdy, jejichž zapojení ale podle Danczuka vláda neustále popírá a umlčuje i média. Vláda pak podporuje pouze své spřízněné podniky a ekonomický růst země je na pouhých 6 %.

Jak varuje, nyní dochází k eskalaci násilných protestů a lidé zde „otevřeně mluví o občanské válce".

„Takové nepokoje by destabilizovaly celou oblast a vyústily by v masovou migraci v takové míře, že by přísun uprchlíků do Evropy z minulého roku v porovnání vypadal jako malý pramínek," varuje dále Danczuk. Mnoho z nich by přitom dle jeho názoru zamířilo právě do Velké Británie.

Měla by Británie zasáhnout?

„Velká Británie je domovem největší bangladéšské menšiny v Evropě a naše dvě země sdílí významné politické, kulturní a obchodní vazby. Když jsem šel ulicemi Dháky, úplní cizinci ke mně přicházeli a ptali se mě na své tety a strýčky v ulici Ramsay, která leží ve středu živé bangladéšské komunity v Rochdale," podotýká Danczuka s odkazem na oblast, kterou v britském parlamentu zastupuje.

Do země by tak dle jeho názory mohly zamířit „tisíce, možná miliony" Bangladéšanů, kteří by v budoucnu mohli prchat před politickou i vojenskou nestabilitou ve své zemi. S sebou by ale jejich část mohla přinést i „politické napětí a násilné extremistické ideologie".

Velká Británie by tak podle Danczuka měla převzít zodpovědnost za „přinesení míru, tolerance a demokracie do této části Commonwealthu", jehož součástí Bangladéš je. Jako řešení pak navrhuje zavedení ekonomických sankcí, které „mohou být jediným způsobem, jak zachránit sekulární demokracii v Bangladéši".

„Je to ambiciózní a pracovitý mladý národ s velkým potenciálem. Je na nás, abychom zasáhli a zajistili, že extremistický chaos tento potenciál za cenu lidských životů nezničí," uzavírá.