Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO bez Turecka? Může upadnout v nemilost, varuje Kerry

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Washington – Americké ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že severoatlantická aliance sleduje, jak turecká vláda reaguje na nezdařený pokus o převrat. NATO už také varovalo, že jeho členové jsou povinni „udržovat demokracii, a to včetně tolerování rozmanitosti“.

Britský deník The Independent informuje, že by Turecko mohlo u NATO „upadnout v nemilost" kvůli požadavkům týkajícím se demokracie. Stát by se tak mohlo, pokud země nedokáže zajistit dodržování zásad právního státu v důsledku pokusu o převrat, varoval americký ministr zahraničí John Kerry.

Reakce turecké vlády přitom znepokojuje je nejen USA, ale i Evropskou unii. Zvláště poté, co prezident Recep Tayyp Erdogan pučisty nazval „rakovinou", od které musí být veřejné instituce očištěny.

Mluvčí ministerstva zahraničí v té souvislosti dodal, že je „příliš brzy na to říci," jestli může reakce Erdogana a jeho vlády nějakým způsobem ohrozit členství Turecka v NATO. Velení NATO už ale dalo najevo, že závazek „prosazovat demokracii, včetně tolerování rozmanitosti" je jedním ze základních požadavků pro pět členů aliance.

Starší úředník z amerického velvyslanectví v Ankaře pro list Daily Sabbah Kerryho slova mírnil. „Ministr Kerry neřekl vůbec nic o tom, že by bylo turecké členství v NATO v ohrožení. Ve svém aktuálním prohlášení není nic, co naznačuje, že se USA domnívá, že Turecko je v tomto směru v ohrožení," vysvětloval.

V souvislosti s děním v Turecku bylo zatčeno 7543 lidí včetně 6038 vojáků nejrůznějších hodností, 100 policistů, 755 soudců a prokurátorů a 650 civilistů.

Z funkcí bylo odvoláno na 9000 lidí včetně 30 guvernérů tureckých provincií, 8777 zaměstnanců ministerstva vnitra a dalších vysokých úředníků. Turecké ministerstvo financí následně oznámilo, že odvolalo z funkce na 1500 zaměstnanců kvůli jejich údajnému napojení na stoupence puče.

Témata:  John Kerry NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy