Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci začnou utíkat do Evropy? Řecko očekává další vlnu migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Po nezdařeném puči v Turecku se hovoří o dalším zhoršení migrační krize. Řecko se už připravuje na nárůst počtu uprchlíků a podle politoložky by o emigraci mohla začít uvažovat i řada Turků.

"Je vysoce pravděpodobné, že události v Turecku budou mít vliv na situaci kolem uprchlíků," uvedl dnes ministr pro migraci Jannis Muzalas v parlamentu. Zároveň zdůraznil, že nechce šířit paniku, zákonodárný sbor by podle něj měl být ale připraven na všechny možnosti.

Počet migrantů, kteří se snaží z tureckého pobřeží dostat přes Egejské moře na řecké ostrovy a dál do Evropy, se výrazně snížil poté, co Evropská unie s Ankarou na konci března uzavřela dohodu o omezení migrace.

Někteří evropští politici vyjádřili obavy, že by Ankara dohodu mohla jednostranně vypovědět. Kromě Syřanů, Iráčanů či Afghánců by mohli chtít nyní do zemí Evropské unie emigrovat i mnozí Turci, uvedla v rozhovoru s agenturou DPA politoložka univerzity ve švýcarské Basileji Bilgin Ayataová.

"Zadržení 6000 lidí, masové propouštění a debata o zavedení trestu smrti: Pokud to takhle půjde dál, opustí zemi mnoho tureckých občanů stejně jako po vojenském puči v roce 1980," uvedla Ayataová. O emigraci podle ní budou uvažovat hlavně liberálně smýšlející Turci, Kurdové a alavité, členové odnože šíitského islámu.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy