Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku nemůžou najít několik válečných lodí a vrtulníků. Kde můžou být?

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara – Část armády, která se v pátek pokusila o vojenský převrat, se zmocnila také vojenské techniky. Puč byl sice po několika hodinách potlačen, ještě dnes však není jasné, co se stal s některými stroji patřícími turecké armádě.

List The Times informuje o tom, že i po několika dnech turecká armáda pohřešuje 14 lodí patřících námořnictvu. Armáda má prý zároveň obavy, protože stále neví, zda jsou velitelé lodí spiklenci, kteří se snaží přeběhnout, či zda jsou třeba zajatci pučistů.

Od pátku se pohřešuje například admirál Veysel Kosele, potvrdil nejmenovaný zdroj listu The Times. Ani v tomto případě není zatím známo, zda patří ke spiklencům, kteří se pokoušeli odstranit tureckého prezidenta, nebo jestli ho kolaboranti drží jako rukojmího.

Ruský server RT zprávu o ztracených lodích přinesl také, dodal, že se kromě nich pohřešují i dva vrtulníky s 25 příslušníky speciálních jednotek. Další vrtulník s osmi lidmi na palubě přistál v Řecku, vojáci tam požádali o azyl.

Řecké úřady obvinily pilota z ilegálního vstupu do země a zbylých sedm členů posádky z nápomoci ke stejnému trestnému činu. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v sobotu na twitteru uvedl, že muži budou z Řecka skutečně vyhoštěni. Potvrdil mu to prý telefonicky jeho řecký protějšek. 

Podle informací listu Hurriyet měly dva pohřešované vrtulníky v pátek zamířit k městu Marmaris, kde byl v tu dobu turecký prezident na dovolené. Tam na něj zřejmě měly zaútočit. Co se s nimi stalo pak ale není jasné.

RT také cituje tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuse, který popírá, že by armáda pohřešovala jakékoliv válečné lodě. Zároveň ale politik nepodal žádné informace o tom, kde se tyto lodě pohybují. Podle serveru je možné, že i ztracené lodě, které měly operovat v Egejském nebo Černém moři, míří k řeckým břehům.

Informace o tom, kde se lodě pohybují, prý nemá ani NATO nebo Evropská komise. Řecké ministerstvo obrany tvrdí, že neví o žádných tureckých lodí, které by se snažily vstoupit do tamních přístavů po pokusu o převrat.

„Dáváme pozor na každou loď. Získali jsme informace, že na jednom místě chtěly vstoupit řeckých teritoriálních vod. Nicméně se to nestalo," řekl nejmenovaný zdroj ruské agentuře RIA Novosti.

Témata:  Turecká armáda vojenské lodě vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy