Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se bude více angažovat ve světě, oznámil Johnson

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Britský ministr zahraničí a zastánce brexitu Boris Johnson dnes jednal se americkým ministrem zahraničí. Johnson poté novinářům řekl, že po odchodu z Evropské unie bude více přítomna na světové scéně.

Kerry i Johnson zdůraznili význam zvláštního vztahu Británie se Spojenými státy. Šéf americké diplomacie vyjádřil přesvědčení, že britský odchod z EU bude co nejhladší a že si Londýn uchová co nejlepší vztahy se zbývající sedmadvacítkou. „Spojené státy spoléhají na silné Spojené království. Spoléháme také na úzké vztahy s Evropskou unií," řekl.

Jeho britský protějšek pak prohlásil, že po britském referendu chce změnit profil Británie jako „ještě globálnějšího národa". „Chci Británii, která bude aktivnější, která bude víc zaměřena směrem navenek, energičtější na světové scéně než kdy dřív," vysvětloval.

Zároveň zdůraznil, že jeho představa posílení britské role ve světě neznamená, že by se Londýn chtěl zcela rozejít s Evropou. „To by bylo geograficky, historicky, kulturně, intelektuálně i emocionálně nemožné," řekl Johnson.

Johnson se na tiskové konferenci s Kerrym odmítl omluvit za některé své urážlivé výroky z minulosti na adresu světových politiků. Podle něj by trvalo příliš dlouho, než by se omluvil všem, kdo se mohli jeho slovy cítit uraženi, a že se raději soustředí na závažnější věci, jako je humanitární krize v Sýrii.

Témata:  John Kerry Boris Johnson

Související

Aktuálně se děje

29. září 2024 22:05

29. září 2024 14:24

Jaromír Soukup odmítá slova Agáty Hanychové, že šlo o útok na její osobu

Zítra uplyne týden od potyčky Jaromíra Soukupa a Mirka Dopity před domem Agáty Hanychové v pražském Suchdole. A stále není jasné, co se přesně na místě stalo. Vyšetřování incidentu má ostatně na starosti policie. V čem Hanychová podle Soukupa lže? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy