Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytik předvídá konec demokracie v Turecku. Co se děje?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara/Washington – Pokus o vojenský převrat, který v noci z pátku na sobotu proběhl v Turecku, má svou dohru v hromadném propouštění a zatýkání. Paul R. Pillar, bývalý analytik americké CIA, ale upozorňuje, že puč pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vytvořil ideální záminku k dalšímu posilování své moci.

Turecký vojenský převrat

Pillar podotýká, že potlačení puče, při kterém zemřelo více než 300 lidí, představuje vítězství pro civilní řád, ale „jen sotva pomůže oživit tureckou demokracii, kterou Erdogan přiškrcuje svým autokratickým sevřením moci."

Připomíná také, že se před těmito událostmi zdálo, že dny vojenských převratů v Turecku nadobro skončily. „V poválečné historii, v rámci které armáda převzala vládu asi každých deset let, se posledních několik desetiletí zdálo, že je návrat armády do kasáren finální."

Domnívá se ale, že pokus o vojenský převrat z tohoto víkendu nutně neznamená, že se tato situace mění – puč byl rychle potlačen a prezident Erdogan si udržel svou moc.

Křehká demokracie

„Tento nezdařený puč ale v mnoha směrech odhaluje křehkost turecké demokracie. Jedním je fakt, že se někdo o takovýto převrat vůbec pokusil. Jiný zahrnuje pravděpodobné důvody, proč k pokusu došlo. Ty zřejmě souvisí s autokratickými tendencemi, které Erdogan v posledních letech čím dál častěji ukazoval," vysvětluje Pillar.

„Možná, že si pučisté mysleli, že jednají patrioticky a před těmito tendencemi Turecko ochraňují. Možná přemýšleli sebestředně a obávali se, že se vojenští důstojníci stanoucílem a ponesou důsledky Erdoganových snah získat větší moc. Možná se o motivech něco dozvíme v nadcházejících týdnech. Ale je velká šance, že půjde o nějakou variantu výše zmíněného; a možná také o touhu udržet sekularismus Atatürkovy tradice před islamistickými sklony Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje."

Pillar se proto domnívá, že s ohledem na autoritářské tendence prezidenta Erdogana „porážka puče není úplným vítězství liberální demokracie". Varuje, že tento pokus zřejmě Erdogana nepřiměje ke zvážení svých předchozích kroků, ale naopak ho povede k dalšímu přitvrzení své politiky.

Dar pro Erdogana

Jak dále upozorňuje, tomu nasvědčují i plošné čistky, které nyní v Turecku probíhají a dotkly se již desítek tisíc osob. Propouštěni nebo zatýkáni jsou soudci, vojáci, ministerští pracovníci i duchovní, byly také zablokovány protivládní weby. Akademikům bylo zakázáno opustit zemi To podle Pillara ohrožuje nezávislost tisku a soudnictví v zemi.

Puč proto podle Pillara pro Erdogana představuje pomyslný dar z nebes, protože nyní může tyto restriktivní kroky odůvodňovat skutečným pokusem o převrat, „nikoliv dalšími zfalšovanými, jako tomu bylo v posledních letech".

Současná situace pak podle něj povede ke zhoršení vztahů mezi Tureckem a Spojenými státy, zejména s ohledem na dění v Sýrii. „Nesmlouvavý Erdogan bude po puči zřejmě ještě méně ochotný zaujmout ke Kurdům konstruktivní přístup, což bude představovat další komplikaci konfliktu v severní Sýrii."

„Jakýkoliv tvrdý zákrok uvnitř Turecka může bez ohledu na krátkodobé výhody způsobit růst násilného extremismu a terorismu, což se může dotýkat i amerických zájmů, jako tomu bylo minulý měsíc při útocích na letiště v Istanbulu," dodává Pillar.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy