reklama

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je v zájmu Británie i zbývajících zemí EU, aby Londýn napřed jasně definoval svůj postoj, než jednání o takzvaném brexitu vůbec začne.

"Chceme, aby byl brexit úspěšný. Proto chci své kolegyni Merkelové i ostatním evropským představitelům připomenout, že máme zájem na tom, aby to byl uspořádaný proces. Článek 50 (lisabonské smlouvy) aktivujeme teprve tehdy, až bude jasné, jaké jsou naše cíle. A to před koncem roku nebude," řekla Mayová.

Německá kancléřka vyjádřila pro postoj Británie pochopení. "Z mého pohledu je zcela pochopitelné, že několik dnů po referendu a po sestavení nové vlády v Británii musí kabinet nejprve zvážit, jaké jsou jeho zájmy," řekla Merkelová. "I pro nás je důležité, aby Británie požádala o vystoupení (z EU) s jasnou pozicí a aby nám řekla, jak si představuje svůj budoucí vztah s Evropskou unií," dodala.

Mayová zdůraznila, že Británie po odchodu z EU chce udržet přátelské vztahy s evropskými státy a zachovat současná spojenectví i obchodní spolupráci. "Věříme ve volný obchod, ve volné trhy. A to jsou i principy, na kterých bychom měli v budoucnu stavět rozhovory," řekla premiérka.

Obě političky se shodly, že mají zájem na zachování těsné politické i hospodářské spolupráce svých zemí na bilaterální úrovni, a to bez ohledu na brexit. "Naše země sdílí společné hodnoty," zdůraznila Merkelová.