Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bruselem se šíří strach: Jsou víza a dohoda s Tureckem v ohrožení?

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Ankara/Brusel – Poté, co Turecko prodělalo neúspěšný pokus o vojenský převrat, EU rychle přispěchala s ujištěním, že události nijak neohrozí dohodu o uprchlících, kterou EU s Tureckem uzavřela. Podle bruselského serveru Politco se ale navzdory těmto ujištěním Bruselem šíří strach.

Je dohoda EU-Turecko v ohrožení?

Tureckem v noci z 15. na 16. července otřásl pokus o vojenský převrat. Ten skončil neúspěchem a v zemi od té doby probíhají plošné čistky – zatčeny nebo propuštěny byly tisíce policistů, vojáků, soudců či ministerských pracovníků. Mluví se také o znovuzavedení trestu smrti.

Přední představitelé EU opakovaně ujišťovali, že dohoda o uprchlících, kterou EU s Tureckem uzavřela v březnu letošního roku, situací ohrožena není. V podobném duchu se vyjádřil například viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič nebo vrchní mluvčí Komise Margaritis Schinas.

Stejný názor zastává i německá kancléřka Angela Merkelová, jak ve vyjádření pro server EuroZprávy.cz potvrdila mluvčí německé vlády. Podle Merkelové Turecko svůj díl dohody plní.

Zrušení víz v ohrožení

Server ale varuje, že další členové Evropské komise mluví o situaci v Turecku s daleko většími obavami. Jedna z hlavních částí dohody – umožnění bezvízového styku pro Turecko – je totiž nyní vzdálenější než kdy dříve.

Pro zrušení vízové povinnosti do EU by Turecko muselo splnit 72 kritérií, jejich splnění, zejména změna kontroverzního protiteroristického zákona, ale probíhalo špatně již před událostmi tohoto víkendu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se přitom nechal slyšet, že bez zrušení víz dohoda padne.

Johannes Hahn, komisař pro jednání o rozšíření, opět zdůraznil, že by nejdříve musely být splněny požadavky EU. Následně přiznal, že „celou situaci zastínily nedávné události". Z Evropského parlamentu se podle serveru také ozývají hlasy, že pokud bude Turecko po puči čistkami ohrožovat lidská práva a právní stát, budou případné schválení zrušení víz vetovat.

Padne dohoda?

Server dále připomíná, že by nepokoje a politické změny v Turecku mohly dále podpořit tvrzení některých žadatelů o azyl a humanitárních organizací, že Turecko není pro uprchlíky bezpečnou zemí a ti by do něj neměli být vraceni. To by ale znamenalo konec celé dohody, protože vracení migrantů, kteří nelegálně připlují do Řecka, zpět do Turecka, je jádrem celé dohody.

Další část dohody, tedy obnovení jednání EU o přijetí Turecka, je pak podle serveru ještě méně pravděpodobná. Hahn uvedl, že se komise na případná jednání připraví. Následně ale dodal: „Budeme muset počkat, jak se bude situace v nadcházejících měsících vyvíjet."

Dohoda o uprchlících je přitom pro EU klíčová, protože zásadním způsobem pomohla snížit počet migrantů, kteří z Turecka přichází do Řecka. „Všichni tomu prostě drží palce, zatímco my na pozadí pracujeme na tom, aby tato dohoda fungovala. Musí fungovat, protože jinak by to pro Evropu znamenalo katastrofu," okomentoval to člen Evropského parlamentu.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy