Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice žáda USA, aby zastavily nálety proti IS. Umírá prý mnoho civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Na smrt civilistů v Sýrii, kteří zahynuli při bombardování vesnic letouny koalice pod vedením USA, reaguje vůdce syrské exilové opozice Anas Abdá. Vyzývá k pozastavení úderů proti Islámskému státu.

Nálety v severosyrském městě Manbidž usmrtily v posledních dnech desítky civilistů. Tyto informace jsou nyní prověřovány. Americký ministr obrany Ash Carter již oznámil, že Washington zprávy o civilních obětech u Manbidže prověří.

Abdá je vůdcem opoziční Syrské národní rady (SNC), která sídlí v Turecku. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) informovali, že při úterních leteckých úderech severně od Manbidže zahynulo nejméně 56 civilistů. V pondělí si nálety ve stejné oblasti vyžádaly 21 civilních obětí.

Podle opozičního předáka by měly být nálety pozastaveny po dobu vyšetřování těchto incidentů. "Je nezbytné, aby vyšetřování vyústilo nejen ve změnu pravidel pro budoucí operace, ale aby rovněž ukázalo odpovědné osoby," napsal Abdá v dopise ministrům zahraničí zemí koalice bojující proti Islámskému státu.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy