Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci v Německu vyšli protestovat proti diskriminaci a projevům nenávisti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Würzburg – Do ulic německého města Würzburg, u kterého před několika dny na cestující ve vlaku zaútočil mladý migrant se sekyrou, vyšly desítky uprchlíků. Migranti chtěli tak dát najevo, co si o incidentu, při kterém byli zraněni čtyři lidé, myslí.

Uprchlíci se shromáždili, aby demonstrovali proti islamistickému terorismu. Do ulic se vydali s transparenty „Ne v mém jménu", čímž se od útočníka, který do země přijel jako žadatel o azyl, distancovali.

Většina přítomných pocházela ze Sýrie, uvedla rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk. Právě Sýrie je, vedle Afghánistánu, odkud útočník údajně pocházel, zemí, ze které přichází nejvíce německých žadatelů o azyl.

Do protestu se zapojilo 25 až 50 osob, většinu tvořili uprchlíci, přidali se k nim také dobrovolníci, kteří jim pomáhají. V době oběda společně prošli městem Würzburg v severním Bavorsku.

Demonstranti nesli transparenty, natáčel je u toho arabsky mluvící muž, který vysvětloval, že cílem akce je distancovat se od barbarských činů jako byl ten, který se stal v pondělí regionálním vlaku. Útočník (17) při něm podle svědků měl křičet „Alláhu Akbar". Dva napadení jsou stále v kritickém stavu.

Většina účastníků pochodu pocházela z nedalekého Ochsenfurtu, městečka, ve kterém žil útočník nejprve v pobytovém středisku pro mladé uprchlíky a pak u místní pěstounské rodiny.

Jeden z demonstrantů, 19-letý Adnan, řekl serveru Die Welt: „Jsme všichni smutní a máme obavy, že se nám lidé na ulici budou vyhýbat". Dodal, že až dosud místní obyvatelé přijímali žadatele o azyl. On sám prý dosud nezažil diskriminaci ani projevy nenávisti.

Adnan, který pochází ze Sýrie a který žije v Německu deset měsíců, řekl, že útočníka několikrát potkal, ale že ho osobně neznal.

Mluvčí dobrovolnické skupiny v Ochsenfurtu zdůraznit, že uprchlíci zorganizovali pochod z vlastního podnětu. Většina uprchlíků ze Sýrie přišla do Německa ve snaze utéct před islamistickým násilím ve své vlasti.

„Samozřejmě útok v některých z nás vyvolal strach, že do Německa nyní přichází terorismus," řekl jeden dobrovolník, který pracuje s žadateli o azyl, pro list Süddeutsche Zeitung. Zdůraznil však, že je třeba jednat „racionálně" a dodal, že se obává, že útok povede k odporu proti cizincům.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy