Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panamská vláda vyšetřuje invazi USA Chce vědět počet civilních obětí

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Panama – Server BBC dnes informoval, že panamská vláda zahájila vyšetřování americké invaze do Panamy z roku 1989. Cílem invaze bylo svržení diktátora Manuela Noriegy. O život kvůli ní přišlo nejméně 200 civilistů. Cílem vyšetřování komise, která má první zprávu předložit v prosinci, je zejména určit přesný počet obětí invaze.

Zvláštní komise bude mimo jiné požadovat zpřístupnění archívů USA, aby vyjasnila například i přesný počet obětí a mohla rozhodnout, zda mají jejich rodiny nárok na odškodnění.

Dokud nebude znát Panama pravdu, není podle viceprezidentky a ministryně zahraničí Isabely De Saint Malové možné dospět ke smíření. „Chceme vědět, jak zemřeli, kde jsou jejich těla, kolik jich bylo," uvedl šéf pětičlenné komise Juan Planells, rektor katolické univerzity USMA z metropole Panamy. Příčiny invaze však podle něj nikdy nebudou moci být ospravedlněny.

Zdroje o obětech se podstatně liší. Podle USA zemřelo při invazi 202 civilistů a 23 amerických a přes 200 panamských vojáků. Podle OSN bylo mrtvých civilistů na pět set, Panamská národní komise pro lidská práva (CONADEHUPA) uvádí 3500 obětí z řad civilistů.

Do Panamy 20. prosince 1989, necelý týden poté, co panamský parlament v čele s Manuelem Noriegou vyhlásil válečný stav s USA, vtrhlo přes 27.000 amerických vojáků. Někdejší informátor americké CIA Noriega ovládal Panamu od roku 1983 jako vrchní velitel ozbrojených sil.

Noriega se po invazi několik dní skrýval na vatikánské diplomatické misi v Panamě, než se 4. ledna vydal Američanům. V roce 1992 byl v USA odsouzen ke 40 letům vězení za obchod s drogami, vydírání a praní špinavých peněz. Trest mu byl později zkrácen. V roce 2010 byl vydán k soudu do Francie, odkud byl následující rok vydán do Panamy, kde je nyní ve vězení.

Americké invazní jednotky ze země odešly až konci ledna 1990, v Panamě ale zůstalo 13.500 amerických vojáků v pásmu podél panamského průplavu. Z něj odešli poslední američtí vojáci v roce 1999, kdy průplav přešel plně pod správu Panamy.

Témata:  Panama USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy