Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU spojí síly s Jordánském proti přílivu migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ammán – Agentura Reuters dnes informovala, že Evropská unie uvolnila pravidla pro obchodování s Jordánskem výměnou za dohodu o syrských uprchlících. Podniky zaměstnávající syrské uprchlíky budou deset let platit nižší nebo žádné clo na zboží vyvážené do Evropské unie.

Na území Jordánska je 650.000 Syřanů, kteří uprchli před boji ve své zemi. „Jsem přesvědčen, že to posílí odolnost Jordánska vůči uprchlické krizi," sdělil komisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn.

Jordánsko už začalo Syřanům umožňovat pracovat v průmyslových podnicích a exportních zónách. Syřané mohou tvořit až čtvrtinu zaměstnanců podniků.

Opatření byla dohodnuta na únorové dárcovské konferenci v Londýně a cílem je ulevit jordánské ekonomice a zamezit odchodu Syřanů do Evropy.

Jordánský ministr plánování Imád Fáchúrí se domnívá, že je to příležitost, jak učinit z uprchlické krize ekonomickou výhodu. „Můžeme mít z uprchlíků prospěch jako z nové pracovní síly, a přitom nepoškodit pracovní příležitosti pro Jordánce," řekl.

EU pro Jordánsko vyčlenila pro tento a příští rok 747 milionů eur (20 miliard korun) ve formě půjček a příspěvků. Jordánsko zatím vydalo pro uprchlíky 20.000 pracovních povolení a EU očekává, že v dalších letech království zaměstná dalších 78.000 Syřanů.

Témata:  EU uprchlíci Jordánsko

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy