Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Turků v Istanbulu bouřlivě hájily Erdogana a křičely "Naši mučedníci jsou nesmrtelní"

Turečtí vojáci blokují Bosporský most v Istanbulu (16.7.2016).
Turečtí vojáci blokují Bosporský most v Istanbulu (16.7.2016).
Foto: ČTK/Profimedia

Istanbul - Tisíce Turků ve čtvrtek večer vyšly do ulic Istanbulu, aby podpořily prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a protestovaly proti zmařenému pokusu o vojenský převrat z minulého týdne. Informovala o tom agentura AFP.

Lidé s tureckými vlajkami se sešli na mostu přes Bosporský průliv, který spojuje asijskou a evropskou část největšího tureckého města. "Naši mučedníci jsou nesmrtelní, náš národ nelze rozdělit," skandovali podle agentury AP někteří z demonstrantů. Podle agentury AFP na demonstraci dohlíželo velké množství příslušníků bezpečnostních složek.

Most přes Bospor se stal v noci z minulého pátku na sobotu jedním z míst nejkrvavějších střetů vojáků s civilisty. Pučisté most jako jednu z hlavních komunikací v Istanbulu na počátku pokusu o převrat obsadili, mimo jiné pomocí tanků.

Prezident Erdogan v uplynulých dnech několikrát vyzval své příznivce, aby zůstali v ulicích, a zabránili tak dalšímu možnému puči.

Při zmařeném pokusu o převrat zahynulo podle nové bilance, kterou zveřejnil Erdogan, 246 lidí. Do bilance nezapočítal mrtvé na straně pučistů. Počet zraněných je 2185, uvedl prezident.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko demonstrace v Turecku vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy