Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye zuří: Tak tohle tedy ne. Francie to pořádně přehnala

Francouzská armáda
Francouzská armáda
Foto: Armée de Terre

Tripolis - Libyjská vláda se pořádně naštvala na Francii. Uvedla, že evropská země s ní nekoordinovala a neprodiskutovala přítomnost svých vojáků ve východní Libyi a že nehodlá dělat kompromisy v otázce územní svrchovanosti.

Agentura Reuters tvrdí, že libyjská vláda tímto způsobem reagovala na vyjádření francouzského prezidenta Francoise Hollanda, který potvrdil smrt tří francouzských vojáků při "nebezpečné špionážní operaci" v Libyi.

Vláda národní jednoty v prohlášení vyjádřila "vážnou nespokojenost s přítomností Francie ve východní Libyi bez koordinace s ní" a uvedla, že požádala Paříž o vysvětlení.

V západní a východní Libyi působí podle agentury speciální síly z několika zemí, konkrétně Francie, Británie a USA. Západ sice vyjádřili připravenost kdykoliv pomoci Libyi řešit hrozbu ze strany Islámského státu, vláda ale uvedla, že pomoc mohou poskytnout, až když o ni požádá.

Francie spolupracovala v boji proti islámským radikálům se silami věrnými východolibyjském vojenskému veliteli Chalífu Haftarovi. Ten vládu národní jednoty podporovanou OSN a západními mocnostmi včetně Francie odmítá.

Francouzské úřady poprvé potvrdily přítomnost svých vojáků v Libyi, když oznámily, že v této severoafrické zemi byli zabiti tři členové francouzské armády.

Jde o první západní oběti od letošního nasazení členů západních speciálních jednotek v Libyi. "Ministr obrany Jean-Yves Le Drian vyjadřuje lítost nad ztrátou tří francouzských poddůstojníků, kteří sloužili v Libyi," uvedlo v prohlášení bez dalších upřesnění ministerstvo obrany.

"Provádíme nyní (v Libyi) nebezpečné zpravodajské operace. Tři z našich vojáků, kteří byli do těchto operací zapojeni, byli zabiti při nehodě vrtulníku," sdělil prezident François Hollande.

Několik zemí, mezi nimi Francie, Itálie a Británie, na jaře oznámilo, že připravují nasazení svých specialistů pro boj proti islámským radikálům v Libyi. S nasazením se čekalo na ustavení libyjské vlády. Ta se ujala moci v březnu, ale nefunguje v plné šíři a nezískala ještě důvěru parlamentu.

Témata:  Francie Armáda Francie Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy