Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan za pučem nestojí, řekl expert na tureckou politiku

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Praha - Je velmi nepravděpodobné, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se podílel na pokusu o puč, jak tvrdí některé konspirační teorie, řekl ČTK znalec turecké politiky Jakub Šoka.

Díky nezdařenému převratu se však Erdoganovi podařilo upevnit moc. Turecko teď podle Šoky čeká období normalizace a výměna kádrů. Rozsáhlým čistkám, které již začaly, nikdo nezabrání.

"Úplně se nedomnívám, že je pravděpodobné, že by za tím pučem stál prezident Erdogan. On se obává o svou budoucnost a postavení, ale nemyslím si, že by ze sebe dobrovolně udělal návnadu na vojenský puč," uvedl Šoka.

Připustil, že svou roli mohly sehrát některé složky turecké státní správy. "Turecká tajná služba mohla o tom puči vědět a rozhodla se ho nechat v chodu, aby z toho dění mohla nějakým způsobem profitovat," míní Šoka.

Organizátory převratu podle něj patrně byli představitelé armády, kteří se rozhodli vládu svrhnout kvůli vlastním mocenským zájmům. "Pro řadu z nich byla motivace zbavit se prezidenta Erdogana, pro část z nich to mohla být ochrana sekularismu, který byl v Turecku skutečně destruován," zmínil analytik zájmy pučistů. "Ale zaštítění ideály vojenským juntám nikdy moc dlouho nevydrží. Domnívám se, že to skutečně byla mocenská politika," podotkl.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy