Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci v Jerevanu pustili rukojmí, vzdát se odmítají

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - Ozbrojenci, kteří se minulý týden zmocnili policejní stanice v Jerevanu, dnes propustili na svobodu čtyři zbývající rukojmí, včetně zajatých policejních velitelů.

Novinářům to oznámil policejní vyjednávač a zakrátko osvobození rukojmích potvrdily také místní úřady. I nadále ale odmítají složit zbraně a žádají osvobození opozičního předáka Žirajra Sefiljana a demisi prezidenta Serže Sargsjana.

"Všichni (rukojmí) byli osvobozeni," řekl mluvčí bezpečnostní rady agentuře Interfax, podle níž propuštění rukojmích následovalo po slibu úřadů, že skupině ozbrojenců umožní předstoupit před média. Mezi propuštěnými rukojmími je druhý nejvýše postavený muž arménského policejního sboru Vardan Jegiazarjan a zástupce náčelníka jerevanské policie Valerij Osipjan.

K novinářům, jimž bylo dovoleno vstoupit na vnitřní dvůr policejní stanice, promluvil jeden z útočníků Varužan Avetisjan. Po jeho boku stálo několik mužů vyzbrojených kalašnikovy.

"Nemáme v úmyslu složit zbraně. Toto je centrum svobodné Arménie a my chceme, aby se tato atmosféra rozšířila na na celou zemi," citovala agentura Reuters z prohlášení aktivisty Sefiljanovy opoziční skupiny.

Avetisjan v prohlášení, které zveřejnilo několik internetových webů a televize, kritizoval rozšířenou korupci v zemi a dominanci vládnoucí Republikánské strany Arménie (HHK). Za hlavní požadavek svého hnutí a ozbrojenců držících policejní stanici označil rezignaci prezidenta, následné parlamentní volby a přijetí nové ústavy.

Témata:  Arménie útok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy