Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Edward Snowden vymyslel řešení proti sledování mobilních telefonů

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington – Edward Snowden je známý americký informátor a bývalý zaměstnanec CIA, který vynesl a zveřejnil citlivé dokumenty z americké Národní bezpečnostní agentury. Nyní spolu se známým hackerem Andrewem „Bunnie“ Huangem představil své plány na speciální pouzdro, které zamezí, aby vás někdo přes váš mobilní telefon špehoval.

Mezi informacemi, které Snowden odhalil, bylo mimo jiné i odhalení o údajném odposlouchávání německé kancléřky Angely Merkelové. Je také známo, že když se v hongkongském hotelu sešel s reportéry, aby jim utajené informace vyzradil, požádal je, aby své mobilní telefony kvůli možnému odposlouchání či sledování strčili do lednice.

Jak nyní informuje server Wired, Snowden spolu s Andrewem Huangem představil plány speciálního pouzdra na mobilní telefony, které by umožnilo naprostý dohled nad tím, zda váš telefon vysílá někomu informace – a případně tomu zamezit.

Snowden varuje, že ačkoliv moderní telefony mají takzvaný mód letadlo, který umožňuje vypnutí radiového vysílání telefonu, ten i tak může být nabourán a stále někomu vysílat informace například o vaší poloze.

Snowdenovo pouzdro by se do vašeho telefonu napojilo skrze slot na SIM kartu, ta by místo toho byla umístěna v pouzdře. Pouzdro by tak přímo detekovalo elektrické signály antén telefonu, aby zjistilo, zda jsou aktivní.

Ačkoliv jde zatím pouze o design a nebyl zatím postaven ani prototyp, Snowden podle svého vyjádření doufá, že jeho zařízení jednou pomůže chránit například novináře, kteří cestují do nebezpečných zemí a nechtějí, aby byla známá jejich poloha.

Témata:  Edward Snowden mobily odposlechy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy