Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA potvrdila první část mise na Mars. Za dva roky poprvé odstartují superrakety

Mars, ilustrační foto
Mars, ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Washington – Speciální systém NASA Space Launch Systém (SLS) se poprvé vyzkouší na podzim roku 2018, a to i navzdory zpoždění jednoho z klíčových prvků. Superrakety mají dopravit kosmickou loď Orion na Mars.

Úředníci agentury na schůzce řekli, že dosáhli dobrého pokroku v rozvoji vozidel, kosmických lodí i pozemním systémům, které jsou potřeba k zahájení mise Exploration Mission 1 (EM-1), píše server Space.

„Věříme, že stále můžeme odstartovat mezi zářím a listopadem 2018," řekl Bill Hill z NASA. Jeden z důvodů, proč se mělo původně odkládat datum startu, je zpoždění dodávky obslužného zařízení pro kosmickou loď Orion, který dodává Evropská kosmická agentura.

I když bylo nedávno dokončeno kritické přezkoumání návrhu, existuje ještě některé technické problémy, které se musí odstranit.

Případné zpoždění pak způsobí, že se bude muset upravit některé jiné součásti, aby se pokud možno odstartovalo na podzim roku 2018. Jedna z možností je i tzv. mokrá generální zkouška, kdy by se raketa SLS vypustila bez lodi Orion.

„Musíme začít podle plánu, abychom nejlépe v srpnu 2021 mohli začít s druhou misí, tentokrát už pilotovanou," dodal Hill.

Témata:  Mars 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy