Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přenos věcí pomocí akustické levitace? Možná již brzy, říkají vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto

Londýn - Akustická levitace už dokáže hýbat i s velkými objekty. Problémy s tím, jak zvednout větší objekt než je vlnová délka už jsou pryč. Informuje server Engadget.

Vědci dlouho snili o dnu, kdy dokáží pomocí akustické levitace zvednout nějaký objekt. Ten den sice nastal už před několika lety, nyní ale nemusí být vybíraví ohledně toho, co nechají ve vzduchu levitovat.

Výzkumníci z Velké Británie a Brazílie úspěšně zvedli polystyrenovou kouli, která je 3,6 krát větší než ultrazvukové vlny. Podle vědců stačil celé roky jen jednoduchý trik.

Spočívá v tom, že se nechají vytvořit stojaté vlny v mezeře mezi převodníky a předmětem, namísto obvyklého tlakového uzlu mezi snímačem a reflektorem. Může se tak změnit úhel a počet snímačů, aniž by to mělo vliv na účinek levitace. Vytváří to horizontální i vertikální zdvih, takže objekt nepotřebuje zábranu k tomu, aby náhodou nesklouzl.

Tahle technologie bohužel zatím pracuje pouze s nepohyblivými předměty, takže žádné ultrazvukové vznášející auta se v nejbližší době nekonají. Velikost objektu, který by levitoval, nemusí být na druhou stranu takový problém.

Diskutuje se o tom, že by se v akustická levitace mohla použít ve vesmíru jako nádrže kapalin, nebo způsob jak zvednout velmi horké předměty, například roztavený kov, aniž by se toho musel někdo dotknout.

Témata:  vědci levitující předměty

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy