Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci mění postoj: Boj za záchranu planety je ztráta peněz

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Planeta Země se otepluje a poslední měsíce jsou podle meteorologů těmi nejteplejšími v historii měření. Ačkoliv se vědci snažili proti globálnímu oteplování bojovat, nyní ztrácí naději a tvrdí, že investice vynaložené za záchranu naší planety jsou vyhozené z okna.

Na negativní přístup klimatologů označovaných jako neoskeptici upozornila podle portálu Phys.org čtveřice vědců pod vedením Paula C. Sterna ve své nejnovější práci The challenge of climate-change neoskepticism.

Autoři práce tvrdí, že vědci označovaní jako neoskeptici věří, že klimatická změna je skutečná a zaviněná lidmi, ale nevěří, že se s tím dá něco dělat. Vychází například z toho, že čtvrt století od uzavření Mezinárodní úmluvy o ochraně klimatu (1992) koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře stále roste. 

Někteří klimatologové se proto domnívají, že investice do boje proti oteplování planety jsou mrhání peněz. Vědci podle nich totiž nemohou prokázat, k jakým výsledkům daná opatření povedou a jestli vůbec mají smysl. 

Neoskeptici podle studie nevěří v lidskou schopnost ovládnout počasí, to je ale podle Sterna nebezpečné. Rezignace totiž může mít mnohem horší dopady na klimatické změny.

Témata:  vědci počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy