Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci mají obavy: Planeta Devět může zničit sluneční soustavu

Vesmír
Vesmír
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Londýn - Dosud nikdo neví, jestli skutečně existuje, přesto může být vážnou hrozbou pro celou sluneční soustavu. Řeč je o bájné planetě Devět, tedy deváté planetě naší soustavy, která by se měla pohybovat někde za Neptunem. Pokud tam skutečně je, může způsobit řadu problémů.

Planeta Devět je něco jako bájná Atlantida. O její existenci máme náznaky, nikdo ji však dosud nenašel. Spekuluje se o ní však již poměrně dlouho a je třeba neplést si ji s Plutem, které bylo před řadou let ze seznamu planet naší soustavy vyřazeno. Pokud ale planeta skutečně existuje, zcela jistě by se stala devátou planetou naší soustavy, neboť je dle předpokladů astronomů mnohem větší než Země.

Vědci si ale stále nejste jisti, zda planeta Devět skutečně existuje. Všechny indicie jsou totiž založeny na podivných pohybech jiných objektů daleko od Slunce a sama planeta nemusí vyzařovat příliš velké záření. Předpokládá se také, že její oběžná dráha je poměrně rozsáhlá a zmatená, což brání tomu, aby byla "devítka" zachycena dalekohledy a teleskopy. 

Přesto se nové planety odborníci obávají. "Existence vzdálené masivní planety by mohly zásadním způsobem změnit osud sluneční soustavy," říká doktor Dimitri Veras z University of Warwick. Opírá se o fakt, že Slunce umírá, a až se tak za sedm miliard let stane, sluneční inflace pohltí Merkur, Venuši a zřejmě i Zemi, načež se promění v bílého trpaslíka.

Dosud se myslelo, že právě Zemí by zkáza naší soustavy skončila a ostatní planety by byly "bezpečně vytlačeny" do vesmíru. Planeta Devět ale může celý scénář změnit. "Zejména Uran a Neptun již nemusí být v bezpečí před smrtelnými křečemi z umírajícího Slunce. Osud suneční soustavy bude záviset na hmotnosti a orbitálních vlastnostech Planety devět," tvrdí podle serveru Telegraph Veras.

Na základě simulace zkázy planetárního systému se přesto předpokládá, že alespoň jedna planeta naší sluneční soustavy by sluneční smrt přežila. Ukazuje se ale, že čím dále a čím větší je poslední planeta, tím horší konec naši soustavu čeká.

Planeta Devět ale může mít i další negativní vlivy. Astrofyzik Daniel Whitmire z univerzity v americkém státě Louisiana tvrdí, že planeta může přinést na Zemi zkázu a zničení téměř všeho živého, podobně jako se to stalo v éře dinosaurů. Odborníci ale jeho tvrzení vyloučili s tím, že planeta Devět se nikdy nepřiblíží k Zemi a tudíž zde nemůže napáchat žádné škody.

Témata:  vesmir sluneční soustava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy