Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Japonské železnice dostanou jako první na světě neviditelné vlaky

Neviditelný vlak
Neviditelný vlak
Foto: Reprofoto YouTube

Tokio - Vlaková doprava prošla v historii mnoha přelomovými změnami a vlaky jako takové dodnes nepřestávají fascinovat řadu lidí, zejména dětí, které se na ně rádi chodívají dívat. Tato oblíbená dětská kratochvíle ale možná bude brzy minulostí, v Japonsku totiž vymyslely vlaky, které nejsou vidět.

Japonská společnost Seibu Railway bude mít jako první dopravní společnost na světě vlakovou soupravu, která dokonale zapadne do krajiny, kterou bude projíždět. Lidé stojící podél trati by tak vlak prakticky vůbec neměli vidět.

Vlak není neviditelný v pravém slova. Je ale opláštěn vrstvou reflexního materiálu, díky kterému splyne s okolní krajinou. V praxi funguje na podobném principu jako chameleon. 

Autorkou ambiciozního nápadu je japonská architekta Kazujo Sedžimaová. Přála by si, aby se první neviditelné soupravy objevily na kolejích do roku 2018, a její přání se postupně plní. Od Seibu Railway dostala zakázku k předělání expresních příměstských vlaků, které tato společnost provozuje pod názvem Red Arrow, na neviditelné.

Jak se bude koncept zamlouvat ostatním dopravcům je otázkou. Kromě otázky bezpečnosti založené faktu, že vlak prakticky není vidět, je ve hře i cena. Ta sice zatím není známá, jisté ale je, že si ji nebude moci dovolit každý dopravce.

Témata:  vlaky Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy