Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exploze na Slunci můžou způsobit škody za biliony dolarů. NASA zřídí krizové týmy

Slunce
Slunce
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Mys Canaveral - Vědecké týmy NASA a ministerstva národní bezpečnosti se připravují na sluneční bouři, která může těžce poškodit současnou civilizaci.

Americká vláda podpořila vznik týmu expertů NASA a ministerstva národní bezpečnosti. Geomagnetická exploze by mohla podle nich ohrozit život na Zemi. Pravděpodobnost fatální exploze je prý nízká, ale lidstvo by se mělo připravit. Tým dostal za úkol připravit krizový scénář takové události.

Erupce by mohla způsobit velké výpadky elektřiny, zničit satelitní systémy kroužící kolem Země a tím vyřadit z provozu GPS, letadla by neomohla létat, nefungovaly by mobilní telefony, zmizela by data z počítačů na celém světě.

Nápravy škod by si podle odhadu britské pojišťovny Lloyd´s vyžádaly až 2,6 bilionu dolarů. Obnova poškozené infrastruktury by trvala několik let.

Nebylo by to poprvé, kdy podobná bouře zemi zasáhla. Vědecký tým připomíná geomagnetickou bouři na Slunci, kterou zaznamenali astronomové v roce 1859, píše deník Independent. Podobná geomagnetická exploze se udála na Slunci v roce 2012, ale její paprsky minuly oběžnou dráhu Země.

Témata:  Slunce 1 NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

4. května 2024 14:39

Nepál zřejmě omezí výstupy na Everest a další himálajské vrcholy

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy