Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za havárii rakety Progress může údajně nedbalost

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ESA **www.esa.int**

Moskva - Za havárií ruské nákladní lodi Progress mohla být nedbalost při výrobě raketového motoru nosné rakety Sojuz. Trosky se navzdory intenzivnímu úsilí ruského vyhledávacího týmu zatím nepodařilo nalézt.

Loď Progress MS-04, která měla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dovést 2,5 tuny nákladu, havarovala několik minut po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur. Zřejmě vinou nesprávného fungování třetího stupně nosné rakety Sojuz-U vypověděla poslušnost asi 190 kilometrů nad ruskou Tuvskou republikou sousedící s Mongolskem.

Pracovníci ruské agentury Roskosmos se podle Interfaxu po havárii obávali, že zbytky lodi mohly dopadnout do hustě osídlených oblastí kolem stotisícové tuvské metropole Kyzyl. To se nestalo.

Rusko každoročně k ISS vysílá tři až čtyři nákladní lodi Progress. Po splnění mise shoří v atmosféře nad Tichým oceánem.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) raketa Progress Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy