reklama

Podle serveru The Guardian je více než 90 procent objektů v blízkosti Země větších než jeden kilometr a mohly by teoreticky způsobit devastaci planety Země. Nebezpečná ale mohou být i menší tělesa.

Jejich počet NASA v rozsahu 8741 kilometrů od Země odhaduje na 1748. Ačkoliv jde o poměrně velké množství objektů, které by se mohly srazit se Zemí, odborníci takový scénář zatím nepředpokládají. Kdyby k němu ale došlo, nemáme se jak bránit.

"Lidstvo je zoufale nepřipraveno na překvapení v podobě asteroidu nebo komety," varoval na setkání s jadernými vědci Joseph Nuth z Goddardova vesmírného střediska. Největším problémem je podle něj fakt, že v této věci momentálně nemůžeme nic udělat.

Zkrátka a dobře nejsme na takoví scénář připraveni a kdyby nastal, zůstává otázkou, jak by si s ním odborníci poradili. Krizové scénáře totiž počítají s řadou přírodních katastrof včetně zemětřesení, výbuchů sopky či s tornády, ne však s kosmickými vlivy. Na ně nedokážeme zareagovat tak rychle, jak by bylo potřeba, což nás činí velmi zranitelnými.

Nejlepším řešením je podle Nutha stavba speciální rakety, která by v případě nebezpečí dokázala asteroid vychýlit z dráhy a zajistit, aby Zemi minul. Podle serveru Mirror ale ani to není spásný nápad. I kdybychom takovou raketu měli, její přesné zaměření by mohlo trvat i dva roky. A tolik času lidstvo zřejmě mít nebude.

Spekuluje se například o laseru, který by dokázel asteroid odklonit z jeho trajektorie. Teoreticky je také možné asteroid zničit či odklonit, například nárezem cizího tělesa, vše je ale pouze hypotetické a není jisté, že by něco takového mohlo fungovat.

Odborník nicméně uznává, že srážka s obřím asteroidem je poměrně vzácná a nepravděpodobná. Rozhodně ji ale prý nelze vyloučit. Například v roce 1996 kometa zasáhla Jupiter a předloni velký asteroid jen těsně minul Mars. Otázkou tak zůstává, kdy se do hledáčku vesmírného balvanu dostane Země.

Krizový plán? Polovina mu chybí

Pravdou je, že částečný plán pro možný konec světa NASA k dispozici má. Ve chvíli, kdy se bude k Zemi blížit asteroid schopný vyhladit lidstvo, obdrží 12 vědců zprávu o hrozícím nebezpečí. A ti budou muset spolu s dalšími odborníky zachránit vše živé na naší planetě. Jak? To zatím nikdo neví.

Pracovník NASA Lindley Johnson celý proces popsal pro server Mashable. Na začátku pracovního scénáře podle něj stojí zpráva o hrozícím nebezpečí, kterou obdrží maximálně 12 vybraných vědců. Ti začnou zkoumat objekt zachycený jedním z teleskopů mapujících mezihvězdný prostor a pokud potvrdí, že se asteroid opravdu řítí na planetu Zemi, bude nám odhadem zbývat pouze několik dní do ničivé srážky.

Poté, co vědci propočítají velikost a trajektorii vesmírného objektu, odešlou zprávu do Bílého domu, který vydá oficiánlní prohlášení pro veřejnost. Tou dobou už zřejmě ale lidé budou vědět, že se něco děje. Informace může prosáknout do médií a objektu si může všimnout i spousta amatérských astronomů.

Podle statistik NASA dopadne každý den na zem několik desítek tun asteroidů. Drtivá většina z nich je tak malých, že shoří v atmosféře, nebo nenapáchají žádné škody. Pokud by ale na Zemi mířil opravdu velký kus vesmírného kamene, nastal by problém.