Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové nebezpečí hrozí od dětí? IS přišel s novou aplikací, která učí terorismu

Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Foto: Reprofoto YouTube

Islamistická aplikace na smartphony je určena k indoktrinaci mladých dětí učením IS. Umožňuje jim si hrát na teroristy, kteří ve stylu 9.11. útočí na světové budovy, včetně Big Benu. Jedná se o další příklad znepokojivých snah IS o vychování další generace džihádistů. Zprávu přinesl The Telegraph.

Aplikace, které vyšla na začátku tohoto roku, byla nedávno aktualizována a obsahuje hry jejichž cílem je zničit cíle jako je Socha svobody nebo Eiffelova věž. Aplikace též učí děti vyslovovat slova granát nebo raketa. „ Odměnou za naučení se něčeho v této aplikaci jsou body, které mohou použít ke zvolení si teroristického cíle podle jejich volby," osvětlil funkci aplikace plukovník John Dorrian, mluvčí Joint Task Force. Děti mohou na západní památky zaútočit pomocí různých zbraní, včetně komerčních letadel.

Dorrian vyjářil velké znepokojen z rozsahu škod, které tato aplikace a další indoktrinační programy mají na děti. „Je to nevýslovná újma, která je opravdu vážná a musí být odčiněna, jakmile toto území bude vzato zpět," poukázal plukovník na nutnost de-radikalizačních programů.

IS využívá dětských vojáků jako náhradu za své padlé bojovníky. Série vojenských porážek v Aleppu a Mosulu nutí IS násobit počet sebevražedných atentátů. Děti se jim zdají být zvláště vhodným materiálem, protože jsou snadno ovlivnitelné a nejsou vystavěny takovému podezření.

V posledních měsících proběhlo několik více či méně úspěšných sebevražedných bombových útoků, které byly prováděny dětmi. Teprve osmiletá holčička se 16. prosince odpálila na policejní stanici v Damašku. V srpnu byl zadržen 15letý Mahmoud Ahmed, který se měl odpálit u sportovní stadionu v Iráku. Ahmed pro Sky News popsal, jak probíhá indoktrinace dětí IS. „ Učili nás zacházet s Kalašníkovem a PKC kulometem (..) 24 hodin nás učili o nebi a podobně." Podle Mahmouda jej a další děti IS zastrašoval tím, že jim pouštěl záběry poprav.

Jiný nedávný případ dětského teroristického útoku, který nevyšel, se udál v Německu. Online magazín Focus přinesl šokující zprávu o 12letém iráckém mladíkovi, který byl velmi nábožensky radikalizovaný a který plánoval bombový útok ve městě Ludwigshafen. The Daily Beast upozorňuje na možnost vícero takto radikalizovaných dětí, ke kterým se IS dostává právě skrze svoji aplikace, inzerovaných prostřednictvím toho, co expert na terorismus Peter Neumann nazývá „pop kulturou hrůzy."

Témata:  Islámský stát mobily Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy