Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotografií dne NASA se už popáté stala fotka z Česka

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Washington - Fotografie českého autora Petra Horálka s názvem "Kdysi dávno za zimního slunovratu" dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybral jako snímek dne. Za dvacet let, kdy NASA snímky dne zveřejňuje, je to pátá fotografie z Česka.

Na Horálkově panoramatické fotografii stojí autor na břehu Sečské přehrady a vyhlíží směrem nad obzor k planetě Venuši, která je letos v zimě nejlépe vidět nad jihozápadem jako večernice. Vidět je také Mléčná dráha a jasné světelné sloupy, které se vytvořily na padajících ledových krystalcích v mrazivém vzduchu.

"Celá kompozice připomíná Malého prince od Antoina de Saint-Exupéryho, což byl také autorův záměr," uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Pro autora samotného je to příjemný úspěch – jde již o osmé zveřejnění jeho snímku v APODu od roku 2014, třetí pořízený z Česka a zároveň druhý ukazující nějaký astronomický pohled nad Sečskou přehradou, která je autorovi velmi blízká. Symbolikou také je, že první úspěšný snímek ze Sečské přehrady vznikl okolo letního slunovratu, tento druhý okolo zimního slunovratu a v obou případech je na něm zachycena nějaká osoba sledující planetu Venuši, informuje astro.cz.

Fotografií, které vytvořili nebo na kterých spolupracovali čeští autoři, dosud NASA zveřejnila dvacet. V pětici snímků vzniklých nad českou krajinou tři Horálkovy fotografie doplňuje snímek Pavla Spurného z Astronomického ústavu v Ondřejově nazvaný Obrázek stopy bolidu, který NASA vybrala pro 19. únor 1999, a Polární záře svítící nad hvězdárenskou kopulí od Jana Šafáře z Brna. Ten NASA zveřejnila jako astronomický snímek dne 10. dubna 2000.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) Česká republika vesmir

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy