Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemi jen těsně minul asteroid. NASA jej až do poslední chvíle nezaznamenala + VIDEO

Vesmír, Asteroidy
Vesmír, Asteroidy
Foto: Pixabay

Washington – Přestože americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) bedlivě sleduje dění ve vesmíru a především objekty pohybující se v blízkosti Země. Přesto se občas stane, že nějaký asteroid pozornosti unikne – tak jako nyní.

V těsné blízkosti Země proletěl ve čtvrtek ráno asteroid. Objekt se ocitl naší zemi dvacetkrát blíže, než je Měsíc, představoval tedy poměrně velké riziko. NASA ho ale až do poslední chvíle neodhalila.

Útvar známý jako 2017 EA je velký asi tři metry a k Zemi se dostal na vzdálenost asi 14500 kilometrů. Podle Center for Near Earth Object Studies jej vědci z NASA zpozorovali asi jen šest hodin před jeho nejbližším přiblížení.

Přestože se v blízkosti naší planety pohyboval pouze krátkou dobu, podařilo se vědcům vypočítat jeho přesnou trajektorii. Astronomové dodávají, že v příštích 100 letech se tento asteroid Zemi zcela jistě nepřiblíží.

Témata:  asteroid NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) asteroidy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy