Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chystá expedici na Měsíc, shání kosmonauty

Dorůstající Měsíc, ilustrační fotografie
Dorůstající Měsíc, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Moskva - Ruská kosmická agentura zahájila nábor nových kosmonautů, kteří mají jako první Rusové použít novou kosmickou loď k cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a na Měsíc.

Na tiskové konferenci v Moskvě to oznámil náměstek šéfa Roskosmosu Alexandr Ivanov. Do konce roku má být vybráno šest až osm nových kosmonautů.

Vybraní kandidáti poprvé vyzkoušejí kosmickou loď Feděracija k letu na ISS a stanou se zároveň prvními Rusy, kteří vkročí na povrch Měsíce, řekl Ivanov. Hlásit se mají ruští občané starší 35 let, výhodou je působení v leteckém nebo kosmickém průmyslu. Povinná je znalost angličtiny, národnost ani pohlaví nerozhoduje.

Kosmická loď Feděracija má v budoucnu nahradit dosavadní dopravní lodi Sojuz a Progress. Na oběžnou dráhu má v budoucnu posádky dopravovat nosná raketa Angara. Vývoj nové kosmické lodi začal v roce 2009, první bezpilotní start se má uskutečnit z nového kosmodromu Vostočnyj v roce 2019.

Témata:  Rusko vesmir Měsíc 1 astronauti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy