Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V bezpečí nejste ani na internetu. Jak se bránit?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Internet je místo, kde už se dá najít téměř cokoliv, neustále se zvyšuje objem informací. S tím ale přichází i větší bezpečnostní riziko. K tomu, abyste byli zabezpečeni na internetu, naštěstí nejsou potřeba žádné diplomy. Těchto 10 tipů by mělo stačit, abyste minimalizovali riziko napadení počítače nějakým virem, nebo ukradením osobních informací.

1. Udržujte programy aktualizované

Aktualizace můžou být občas otravné, ale jedná se o významnou součást, abyste si udrželi počítač v bezpečí. Aktualizujte pokaždé, když vás program vyzve, abyste si stáhli novější verzi. To stejné platí i o operačním systému.

2. Odstraňte zbytečné doplňky v prohlížeči

Odinstalujte rozšíření v prohlížeči, které nepoužíváte, a jsou pro vás podezřelé, protože můžou zpomalovat váš počítač, nebo dokonce i špehovat. Když se podíváte na stránku rozšíření v prohlížeči, ujistěte se, že tam nemáte doplňky, o kterých nevíte, že jste si je instalovali.

3. Zapněte si dvoufázové ověřování

Téměř všichni velcí hráči v IT již mají dvoufázové ověřování. Ať je to Google, Apple nebo Microsoft. V podstatě to znamená, že můžete použít SMS nebo kód v aplikaci na mobilu, které musíte zadat při vyplňování hesla na novém zařízení.

4. Prohledejte aktivitu na vašich účtech

Některé weby, včetně Facebooku, Twitteru, Gmailu umožňují kontrolovat aktivitu na účtech a zjistit aktivní přihlášení. Můžete se tak podívat, jestli se k vám na účet náhodou nepřipojuje z druhé strany světa.

5. Aktivujte si zamykací obrazovku na telefonu

V době mobilních telefonů, nezamknutý displej znamená možnost útočníkovi získat přístup k sociálním sítím, ale i emailům. Přidání PIN kódu, nebo u novějších telefonů otisku prstu se hodí, zabráníte tak nevítaným návštěvníkům, aby se vám dostali do telefonu.

6. Ochraňujte účet od PC

To samé platí i pro váš notebook a PC. Pokud nemáte heslo na PC, může se kdokoliv, kdo má přístup k počítači dostat k osobním informacím. Některé prohlížeče umožňují i samostatné přihlášení k účtům.

7. Zkuste šifrované zprávy

Šifrované zprávy nemůže číst nikdo jiný než odesílatel a příjemce. Pokud stránka začíná HTTPS (zelený zámek většinou), tak už je stránka zajištěna proti většině hackerských útoků a není jednoduché se do ní dostat. Pro úplné šifrování se pak dají použít aplikace např. WhatsApp nebo BBM.

8. Dávejte si pozor na veřejné Wi-Fi sítě

O problémech veřejných Wi-Fi sítí se v poslední době hovořilo několikrát. Pokud jste na veřejné sítí, měli byste si dát větší pozor na to, co sdílíte, protože to může někdo zachytit. Jedno z řešení může být nainstalování VPN softwaru.

9. Nesdílejte o sobě více informací, než je potřeba

Sociální sítě jako Twitter a Instagram jsou ve výchozím nastavení veřejné, takže může kdokoliv vidět vaše sdílené fotky, nebo příspěvky. Kdokoliv může vidět, kde jste, co děláte a pokud sdílíte mnoho příspěvků, tak je lepší odstranit geolokaci, protože by mohli cizí lidé zjistit vaši adresu bydliště, nebo třeba adresu práce.

10. Zkontrolujte si bezpečnostní otázky u bank a mobilních poskytovatelů

Takzvaný sociální hacking je v posledních letech velmi oblíbený. Nejsou k němu potřeba ani žádné znalosti počítačů. Kdokoliv může zavolat do banky nebo vašemu operátorovi a předstírat, že jste to vy. Pomocí správných odpovědí na bezpečnostní otázky, které jste si zadali, mu pak třeba může operátor poslat novou sim kartu s vaším číslem, zatímco tu vaši nechá deaktivovat, protože operátorovi namluví, že mu byla ukradena. Obzvlášť nebezpečné to je u těch otázek, na které se dá najít odpověď na internetu, jako třeba datum narození, jména mazlíčků apod.

Témata:  internet hackeři PC

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy