Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vědci varují: Pozor na bisfenol S v plastových výrobcích. Ohrožuje plodnost

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Praha - Renomovaný časopis Scientific Reports otiskl studii českých vědců. Zjistili, že látka bisfenol S, která je často obsažená například ve výrobcích z plastů, ohrožuje plodnost.

Vědci z České zemědělské univerzity (ČZU), Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a Výzkumného ústavu živočišné výroby zkoumali působení bisfenolu S na vajíčka prasnic, která se svými vlastnostmi podobají vajíčkům žen.

"Bisfenol S naruší dělení dědičné informace vajíček takovým způsobem, že z nich už prakticky nemůže vzniknout životaschopné embryo," uvedla jedna z vedoucích výzkumu Tereza Žalmanová z ČZU.

Bisfenol S nahradil v mnoha výrobcích svého předchůdce bisfenol A neboli BPA, který materiálu dodával pevnost a trvanlivost. Obsažen je ale nejen ve výrobcích z plastů, které jsou často označeny "BPA free", ale třeba i v bankovkách, tištěných účtenkách nebo v recyklovaném papíru.

Spektrum defektů, které bisfenol S ve vajíčku vyvolává, je zřejmě širší. "Odchylky od normálu jsme pozorovali ve většině prověřovaných vlastností vajíček," uvedla další z autorek studie Kristýna Hošková. Defekty podle ní vyvolávají i množství bisfenolu S, která jsou běžně naměřena v krvi obyvatel ekonomicky vyspělých zemí.

Témata:  vědci neplodnost chemikálie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy