Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský modul pro ISS Nauka má poruchu, zřejmě neodstartuje

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Moskva - Start ruského víceúčelového výzkumného modulu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude kvůli závadám možná bude úplně zrušen.

Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na zdroj v kosmickém průmyslu. Modul Nauka (Věda) měl být podle původních plánů základem budoucí ruské orbitální stanice, až ISS ukončí svou misi. Dvacetitunový kolos měl na oběžnou dráhu odstartovat už před deseti lety.

Ruský výrobce modulu má podle TASS problémy s palivovým systémem a zařízení vykazuje i další závady. O jeho osudu se má definitivně rozhodnout během dvou týdnů. Start by se mohl uskutečnit na přelomu let 2018-19, vyloučená není ani varianta, že bude projekt úplně zrušen, napsala ruská agentura.

Modul Nauka měl ve svých útrobách nést tři tuny vědeckých přístrojů. Jeho součástí je spojovací uzel pro přistávání kosmických lodí Sojuz a Progress a zařízení pro přečerpávání paliva z nádrží Progressu do ISS. Modul měl být schopen s pomocí vlastních motorů upravovat orientaci stanice.

Témata:  Rusko ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy