Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína spustí vlastní obdobu Wikipedie

Wikipedia, foto: Lane Hartwell
Wikipedia, foto: Lane Hartwell
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peking - Čína příští rok zprovozní vlastní internetovou encyklopedii, která má konkurovat Wikipedii. Ta se zakládá na příspěvcích dobrovolníků, čínskou verzi vytvoří vybraní akademici státních univerzit.

Čínské úřady na tuto práci najaly více než 20.000 lidí. Encyklopedie bude mít podle BBC 300.000 hesel, z nichž každé bude obsahovat asi 1000 slov.

Wikipedie je v Číně přístupná, ale část jejího obsahu, jako jsou například témata týkající se dalajlamy či prezidenta Si Ťin-pchinga, je blokovaná.

Cílem vytvoření vlastní internetové encyklopedie je podle čínských úřadů vést správným směrem názory veřejnosti. "Lidé v Číně touží po informacích, a tak při vyhledávání na Wikipedii používají obvykle nástroje proti filtrování, a to pro autoritářský stát zdaleka není ideální situace. Tato iniciativa tak má přitáhnout více uživatelů ke státem schvalovanému obsahu," řekl BBC internetový expert Taha Yasseri.

Encyklopedie Číny, sponzorovaná čínskou vládou, byla v knižní podobě poprvé publikována v roce 1993 a druhé vydání vyšlo v roce 2012. Podle kritiků byla ovšem některá hesla z politických důvodů záměrně vypuštěna či zkreslena.

Témata:  Wikipedia Čína internet

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy