Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hawking vydal další varování. Pro lidstvo má špatné zprávy

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: Wikimedia Commons

Trondheim – Teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců vůbec, Stephen Hawking, vystoupil jako řečník na vědecké konferenci Starmus Festival v norském Trondheimu. Ta začala v neděli a skončí v pátek. Při té příležitosti Hawking varoval vědeckou komunitu, že lidstvo musí opustit Zemi během několika příštích století, nebo mu bude hrozit vyhynutí.

Vědec ve svém projevu vyzval země, aby do roku 2020 poslaly na Měsíc další astronauty. Měly by také v příštích třiceti letech usilovat o vybudování měsíční základny, a v roce 2025 poslat lidi na Mars. Cílem vesmírného programu by podle něj mělo být navazovat nová spojenectví a dát lidstvu smysl života.

Podle CNN také varoval, že existují hned tři důvody, proč život na Zemi nemá budoucnost. Lidé podle něj planetu přerůstají a brzy vyčerpají její zdroje. Navíc ji zničí klimatickými změnami. Dny planety jsou podle něj sečteny kvůli hrozbě asteroidů, černých děr, supernov a slunečnímu záření. A konečně třetí důvod je podle něj to, že se lidé narodili, aby zkoumali své okolí – a až na několik málo míst na Zemi už nemají co objevovat. Je tedy nutné jít mimo naši sluneční soustavu.

„Za prvé je Země v ohrožení z tolika míst, že je pro mě těžké být pozitivní - hrozby jsou příliš velké a je jich příliš mnoho,“ uvedl. Varoval, že pokud se svět nespojí a nedosáhne tohoto cíle, bude lidstvo nadále umírat, protože se současnými technologiemi neexistuje žádný způsob, jak se dostat na nejbližší potenciálně obyvatelnou planetu, která je čtyři a půl miliardy světelných let daleko.

„Země je pro nás stále příliš malá - naše fyzické zdroje jsou vyčerpávány alarmující rychlostí. Dali jsme naší planetě destruktivní dar změny klimatu, rostoucích teplot, tání ledovců, odlesňování a decimace živočišných druhů - a nemůžeme být ignoranti,“ tvrdí Hawking.

„Když jsme se v minulosti dostali na podobnou křižovatku, obvykle jsme něco kolonizovali. Kolumbus v roce 1492 objevil Nový svět. Ale dnes už není žádný Nový svět,“ uvádí s tím, že nedostatek místa nás vyhání na jiné planety. „Je na čase zkoumat další solární systémy, může to být jediná věc, která nás před námi zachrání. Jsem přesvědčen, že lidstvo musí opustit Zemi,“ burcuje.

Poukázal také na nebezpečí číhající ve vesmíru kolem nás. „To není sci-fi. Je to dané zákony fyziky a pravděpodobnosti – pokud zůstaneme, hrozí nám, že budeme zničeni,“ je přesvědčen Hawkung. Lidé jsou podle něj navíc zvědaví a vždy něco zkoumali, aby přežili. „Jsme od přírody průzkumníci motivovaní zvědavostí. Je to hnací motor, který vedl k objevu, že Země není placatá. Právě to nás dostalo až na Měsíc,“ tvrdí.

„Pozvedli jsme lidské bytosti, lidi a národy, aby se spojili přišli na nové objevy a technologie, díky kterým bude možné opustit Zemi. To však vyžaduje koordinovaný globální přístup, do kterého by se měl zapojit každý člověk. Musíme oživit počáteční vzrušení z kosmických letů v 60. letech. Tato technologie je téměř na dosah. Lidská mimoplanetární kolonizace už nění sci-fi, ale může se stát vědeckým faktem," dodává.

Témata:  Stephen Hawking Země 1 vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy