Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saharský písek komplikuje život v moři téměř po celém světě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Tallahassee - Vzduchem přenášený písek ze Sahary, který se několikrát dostal i do Česka, způsobuje značné problémy v mořích a oceánech. Co tam ničí?

Písek přináší železo a živiny pro všechny vodní rostliny, to na první pohled nevypadá tak zle. Jenže výzkum Národní akademie věd ukázal, že z těchto živin nejvíce prosperují bakterie, které se nebezpečně rozšiřují.

Bakterie jsou toxické jak pro člověka, tak hlavně pro mořské tvory. Spoluautor studie profesor William Landing říká, že se to děje již delší dobu, ale nikdo si toho nevšiml, protože se v podstatě jedná o přírodní jev.

Výsledky sledovaly bakterie z rodu Vibrio, které produkují toxiny a člověku můžou způsobit nepříjemné střevní potíže. Zjišťovali jak bude bakterie reagovat na písek, který cestoval tisíce kilometrů.

Bakterie nečekaně zpracovaly písek jako první, protože se chtěly dostat k železu. Ve výsledky se tedy tyto bakterie rozšiřují velkým tempem a znemožňují zisk živin pro mořskou faunu. Korýše dokonce můžou tyto bakterie infikovat, napsal server sci-news.com.

Další cíl vědců bude zkoumání dlouhodobého časového úseku, jestli písek ze Sahary může mít vliv i na plankton a jiné rostliny. Spekuluje se o tom, že by mohly rostliny schopny zpracovat oxid uhličitý.

Témata:  moře Oceán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy