Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nosíte peněženku v zadní kapse? Riskujete tím své zdraví

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Nošením peněženky v zadní kapse u kalhot riskujete nejen ztrátu svých peněz, ale i zdraví. Jak totiž upozorňuje fyzioterapeutka Lucia Merceková, tento "nevinný" zvyk poškozuje páteř, klouby i pánevní kost.

"Sval, který je na boku, pracuje jednostranně. Pěstuje jednostrannou asymetrickou zátěž, a dochází tak ke zkřivení celé pánve," upozorňuje Merceková. Nejčastěji se tak stává v případech, kdy máte v peněžence větší obnos, více kreditek, nebo ji nosíte dlouhodobě, informují tvnoviny.sk.

Často nemusíte mít vůbec tušení, že si zaděláváte na pořádný malér. Když se ozve ostrá bolest, je už často pozdě.

To ale není jediné nebezpečí, které peněženky v zadních kapsách kalhot představují. "Navíc tlačí na nerv, který z pánve vychází. Může ho provokovat a způsobit tak zánět nervu. To je urputná bolest," varuje fyzioterapeutka.

Deformaci pánve a páteře si ale můžete přivodit také nošením tašek na rameno nebo opíráním se o středovou opěrku v autě.

Mnoho lidí má také problém s ucpanými karpálními tunely, které vyvolávají ostrou bolest zápěstí. Tyto následky se týkají zejména lidí pracujících s počítačem. Naštěstí existují jednoduché a nenáročné cviky, kterými ruce protáhnete a nervy uvolníte. Jaké to jsou, na to se podívejte v reportáži.

Témata:  zdraví život lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy