Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohou vlny tsunami za konec života na Marsu?

Obří vlny
Obří vlny
Foto: Pixmac

Phoenix - Obří vlny měly dosahovat výšky až 150 metrů což je přibližně o 100 metrů více, než největší tsunami v historii Země. Měly zasáhnout velkou část povrchu rudé planety.

Tým astronomů a geologů v čele s J. Alexisem Rodriguezem z Planetary Science Institute v Tucsonu odhalili, že před miliardami let bičovaly planetu Mars obří vlny tsunami. Informoval server popularmechanics.com.

V době, kdy se na Zemi začal formovat první mikrobiální život, zasáhly Mars dvě megatsunami. Podle vědců byly obě vyvolány nárazem meteorů, které spadly do oceánů. Tsunami od sebe dělilo milion let, ale ve výsledném stáří planety je to velmi krátká doba.

První tsunami zasáhlo téměř 780 tisíc kilometrů čtverečních a voda se ve vnitrozemí dostala až do dálky 515 kilometrů. Druhé bylo ještě ničivější, zasáhlo přes milion kilometrů čtverečních a voda se vylila do 644 kilometrů. Pro srovnání, ničivé tsunami ze Srí Lanky se dostalo do vnitrozemí "pouze" do vzdálenosti 2,2 kilometru.

Tyto tsunami na Marsu pravděpodobně vyplavily ledové balvany plné soli. Slané oceány pravděpodobně mohli za to, že na chladné rudé planetě mohla být voda tak dlouho, jakmile se ale většina ledovců vyplavila na povrch, postupně začaly mizet i oceány.

Témata:  Mars 1 tsunami

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy