reklama

Astronauti podle ruského kosmonauta Antona Škalperova objevili bakterie na povrchu ruské části ISS. Údajně jsou živé a usadily se na vnějším plášti stanice poté, co přiletěly z vesmíru.

Podle agentury TASS objevili astronauti bakterie při jednom z výstupů do vesmíru, když z povrchu stanice odebírali vzorky. Při startu ale na modulu žádné bakterie nebyly a je záhadou, kde se vzaly. Podle kosmonauta přicestovaly vesmírem.

Vzorky byly odeslány na Zem a budou podrobeny důkladné analýze. Není jasné, odkud přesně pochází, podle vědců ale nejsou nebezpečné. Zatím ale nelze říct, jestli jde opravu o zárodek mimozemského života či nikoliv.

V minulosti už totiž byly zaznamenány případy, kdy se na ISS objevily bakterie. Vždy přicestovaly do vesmíru s kosmonauty na vybavení a neohrozilo je ani vakuum, ani prudké střídání teplot. Na osvětleném povrchu stanice mohou teploty vystoupat nad 90°C, ve stínu naopak klesá teplota až k -150°C.

Skeptici tvrdí, že bakterie byly zavlečeny na ISS na některé z věcí, na kterých se zkoumá dlouhodobé chování materiálů ve vesmíru. I to by ale byl pro vědce úspěch. Dokázali by tím totiž, jak nezvykle odolný může pozemský život být.