Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komu Češi na sociálních sítích nejvíce nadávají? Budete asi překvapeni

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Nenávistné komentáře a výhrůžky na sociálních sítích směrem k politickým představitelům nejsou nic nového. Průzkum ale ukázal, že množství agresivních příspěvků neustále narůstá. Také odhalil, jaké výhrůžné fráze se vyskytují na internetu nejvíce.

V souvislosti s migrační vlnou a politickou situací v České republice narůstá počet nenávistných komentářů zejména na sociálních sítích. Jiří Kwolek, jenž se zabývá analýzou internetu a sociálních sítí, se rozhodl získat data za rok 2017, která by měla naznačit, jak to vypadá s agresí českých občanů na internetu.

Autor se zaměřil zejména na nenávistné projevy. V první řadě ale musel s kolegy nastavit systém tak, aby vyfiltroval výhrůžky smrtí, které byly míněné v nadsázce, jak zmiňuje na příkladu: "Katko, tys mu to řekla, zabiju tě." Po vyselektování vážně míněných komentářů zjistili, že jich je na českém internetu pět procent. Proto se tým zaměřil na důslednější vyhledávání.

Soustředili se, aby systém vyhledal fráze o věšení, pověšení, zastřelení, popravení, chcípání, vyvraždění apod. V případě, že by systém narazil opět na nadsázku, pak tento nález ignoroval. Tvůrci analýzy se rovněž nepouštěli do zkoumání soukromých zpráv, hlídali jen otevřené diskuze. Také se nezaměřovali na komentáře, které se týkaly projevů rasové nesnášenlivosti, kterých je podle autorů na sociálních sítí veliké množství. 

Výsledek? Data ukazují, že výhrůžné projevy jsou adresovány celému politickému spektru. Jako příklad uvedeme dva z nich, jak byly napsány: "Ty jsi zkrátka rudej kokot a patříš na šibenici."; "Havla měli otravit a bylo by lip…"

Jak výsledky práce naznačují, nejvíce výhrůžek směřuje na politiky, ať už české nebo zahraniční. Nejvíce varování obdržel bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl častován nadávkami 716x. Na záda mu v pomyslném žebříčku dýchá německá kancléřka Angela Merkelová, které Češi vyhrožovali 306x. Na prvních pěti místech v žebříčku nejpoužívanějších výhrůžek se objevily tato slova: na prvním místě "chcípni" (11 984 počet výskytů), dále "na šibenici" (2634 výskytů), "já tě zabiju" (2564 výskytů), "pověsit za" (2082 výskytů) a "ať chcípnou" (1684 výskytů).

Témata:  sociální sítě rasismus průzkumy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy