Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Energetická krize zažehnána? Vědci umí vytvořit unikátní palivo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Osaka - Vědci dokážou ze slunečního světla a mořské vody (H2O) vytvořit peroxid vodíku (H2O2), který se dá použít v palivových článcích. Jedná se o první fotokatalický způsob výroby H2O2 s dostatečnou účinností, aby se mohl začít používat.

Největší výhodou H2O2 oproti klasickému vodíku H2 je, že se dá mnohem lépe uskladnit při vysokých hustotách. Plyn H2 musí být buď vysoce stlačený, nebo se musí hodně ochladit. H2O2 může být naopak skladován ve vysokých hustotách mnohem snadněji a bezpečněji.

Doteď byl problém v tom, že neexistoval efektivní způsob, jak vyrobit tekutý H2O2, existovaly sice způsoby, ale na ty bylo potřeba tolik energie, že se to ve výsledku vůbec nevyplatilo. Vědci z Japonska ale dokázali vyvinout speciální fotoelektrochemickou buňku, což je v podstatě solární buňka, která produkuje H2O2.

Jakmile sluneční světlo osvětlí fotokatalyzátor, absorbují se fotony, které se využijí k zahájení chemické reakce takovým způsobem, že v konečném důsledku vznikne H2O2, informuje server phys.org.

Vědci očekávají, že účinnost dokáží v budoucnu ještě zlepšit pomocí nových materiálů v buňce a také plánují nové způsoby, jak snížit náklady na výrobu.

Témata:  voda

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy