Palo Alto - Všichni milovníci piva by měli zbystřit, na severu Číny archeologové objevili starověké varny piva. Jak se takové pivo vařilo před pěti tisíci lety?
Již v roce 2004 vyhloubili archeologové na severu Číny dvě místa, které vypadala hodně podobně jako kuchyně, ale bylo v nich mnoho nádob. Vybudovány byly v letech 3400 a 2900 před Kristem podle kultury Yangshao. Našly se zbytky sporáku a nejrůznějších hrnců a amfor.
Po více jak deseti letech už se ví, k čemu tyto varny sloužily. Jiajing Wang ze Stanfordské univerzity objevil, že na keramických střepech se nachází zbytky škrobu, chemických a rostlinných minerálních látek z několika fermentovaných obilnin.
Starověké pivo obsahovalo čirok, proso, ječmen a hlízy, což ve výsledku pivu dodalo sladkou chuť, jak informuje server sciencenews.org. Toto zjištění posouvá použití piva o zhruba tisíc let více do minulosti, než se původně myslelo. Vědci dodali, že pivovarnictví mělo hlavní vliv, proč se v Číně začal pěstovat ječmen.
Témata: pivovary, archeologie, Čína
Související
8. listopadu 2022 13:25
10. října 2022 16:40
22. července 2022 12:27
11. prosince 2020 14:21
26. listopadu 2020 15:35
26. ledna 2019 6:23