Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně se objevil 5000 let starý pivovar. Z čeho se pivo skládalo v minulosti?

Chmel se začal do piva používat mnohem později
Chmel se začal do piva používat mnohem později
Foto: Pixabay

Palo Alto - Všichni milovníci piva by měli zbystřit, na severu Číny archeologové objevili starověké varny piva. Jak se takové pivo vařilo před pěti tisíci lety?

Již v roce 2004 vyhloubili archeologové na severu Číny dvě místa, které vypadala hodně podobně jako kuchyně, ale bylo v nich mnoho nádob. Vybudovány byly v letech 3400 a 2900 před Kristem podle kultury Yangshao. Našly se zbytky sporáku a nejrůznějších hrnců a amfor.

Po více jak deseti letech už se ví, k čemu tyto varny sloužily. Jiajing Wang ze Stanfordské univerzity objevil, že na keramických střepech se nachází zbytky škrobu, chemických a rostlinných minerálních látek z několika fermentovaných obilnin.

Starověké pivo obsahovalo čirok, proso, ječmen a hlízy, což ve výsledku pivu dodalo sladkou chuť, jak informuje server sciencenews.org. Toto zjištění posouvá použití piva o zhruba tisíc let více do minulosti, než se původně myslelo. Vědci dodali, že pivovarnictví mělo hlavní vliv, proč se v Číně začal pěstovat ječmen.

Témata:  pivovary archeologie Čína

Související

Aktuálně se děje

3. července 2025 16:52

Jana Švandová slaví narozeniny. Slavnou herečkou se stát nemusela

Právě dnes slaví narozeniny Jana Švandová, kterou z divadelních jevišť a především z televizních obrazovek zná většina z nás. Slavnou herečkou se přitom dnešní oslavenkyně stát nemusela. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy