Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové našli hrobku filozofa Aristotela

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Skopje - Jeden z největších myslitelů světa, řecký filozof Aristoteles pomohl formovat vědu po stovky let. Doposud se ale nevědělo, kde Aristoteles, který v roce 322 před Kristem zemřel, leží. Nyní archeologové tvrdí, že znají místo jeho posledního odpočinku.

Archeologové věří, že objevili hrob Aristotela přímo ve starověkém městě Stagira, kde se student Platóna a učitel Alexandra Velikého narodil. Objev byl učiněn po téměř dvacetiletém výzkumu vykopávek v tomto městě.

"Nemáme žádný pevný důkaz, ale silné náznaky nás vedou téměř k jistotě," řekl Kostas Sismanidis, jeden z archeologů. Ať už se jedná o umístění hrobky, nebo až do doby, kdy byla postavena, tak vše nasvědčuje, že se jedná o ten pravý hrob.

Původně se myslelo, že Aristoteles leží v městě Chalkis, kde měl zemřít. Archeologové ale naznačují, že jej mohli převést do svého rodiště. Celá hrobka vypadá, že byla postavena velmi rychle, ale později se vylepšila kvalitními a drahými materiály.

Kromě samotného hrobu, je tam také oltář, který pravděpodobně sloužil k tomu, aby se tam lidé mohli modlit za Aristotela. Také se tam našlo mnoho keramiky z královských dílen a padesát mincí z doby Alexandra Velikého, jak píše server dailymail.co.uk.

Témata:  archeologie historie archeologové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy